Frankrijk geschokt door antisemitisch vandalisme

door
Belga
Leestijd 1 min.

Franse topfunctionarissen en antiracisme-activisten hebben dinsdag geschokt en boos gereageerd op de antisemitische graffiti en het antisemitische vandalisme van de jongste dagen. Vorig jaar was er een "explosie" van antisemitische daden, het aantal incidenten steeg in 2018 met 74 procent, zei regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux op de televisiezender France 2. De jongste dagen werd onder meer "Juden" geklad op de etalage van een winkel in Parijs en werden swastika's geschilderd over een kunstwerk aan een openbaar gebouw dat Simone Veil afbeeldt, een overlevende van de Holocaust die minister was. Dit soort van vandalisme werd vaak in de rand van betogingen van de "gele hesjes" aangericht, zei Griveaux, maar hij benadrukte dat hij geen verband wilde leggen.

Twee bomen geplant ter herdenking van een Joodse jongeman die in 2006 gekidnapt, gefolterd en vermoord werd, werden in een Parijse voorstad vernield enkele dagen voor er een herdenkingsplechtigheid zou worden gehouden. "Wat we woensdag zullen doen, is dat we meer mooie bomen zullen planten", zei de minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, tijdens een bezoek aan de plaats maandagavond.

Een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat het aantal antisemitische incidenten van 311 in 2017 tot 541 in 2018 was gestegen. De cijfers van 2017 gaven aan dat ongeveer een derde van de haatmisdrijven in Frankrijk tegen de Joodse gemeenschap gericht was, terwijl Joden wellicht amper 1 procent van de bevolking uitmaken. De Franse overheid houdt geen cijfers bij over de religieuze of etnische achtergrond van haar burgers.

bron: Belga