"CV van de toekomst vraagt om een mentaliteitswijziging op het gebied van AI"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het cv van de toekomst kan een volledig digitale persoonlijke ruimte worden met beveiligde gegevens, een door artificiële intelligentie beheerde personal assistant die de kandidaat naar de beste beschikbare mogelijkheden of trainingen leidt en waarin alle informatie over onze professionele loopbaan, onze competenties en onze persoonlijkheid gecentraliseerd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek en analyse uitgevoerd door het wervingsbureau Michael Page over de technologieën en tendenzen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben. Bij Michael Page hebben ze zich proberen voor te stellen hoe het cv van de toekomst eruit zou zien. "De belangrijkste vernieuwingen in dit cv zijn de aanwezigheid van een door artificiële intelligentie gecontroleerde personal assistant en het einde van misleiding en allerlei overdrijvingen dankzij blockchain", klinkt het daar.

Door de opkomst van de blockchaintechnologie kan de persoonlijke ruimte geanonimiseerd worden en kan de toegang tot de gegevens beheerd of beperkt worden tot bepaalde personen. "Het doel van dit nieuwe cv voor de werkgever is het aantal tussenschakels in de zoektocht naar talent te beperken. In één klik kan de werkgever toegang hebben tot de beste shortlist op de markt, zodat hij tijd wint en het proces efficiënter kan verlopen. Dit nieuwe cv betekent dus een optimalisering van het zoeken naar kandidaten", zegt Grégory Renardy, executive director van Michael Page België.

"Er is in België nogal weinig vertrouwen in artificiële intelligentie. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk om te kunnen profiteren van innovatie en nieuwe technologieën voor het cv", aldus nog Renardy.

Bij het wervingsbureau zijn ze er wel van overtuigd dat de persoonlijke ontmoeting tussen de rekruteerder en de kandidaat van essentieel belang is en onontbeerlijk blijft in het rekruteringsproces. "De artificiële intelligentie kan geen oordeel uitspreken over kwalitatieve elementen. Dat is werk dat fundamenteel menselijk zal blijven."

bron: Belga