Amerikaanse regering: bloedige heerschappij van "El Chapo" is beëindigd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse regering acht het schuldig bevinden van de Mexicaanse drugsbaron Joaquín "El Chapo" Guzman over heel de lijn als een groot succes. Het misdaadsyndicaat van Guzmán overspoelde de straten van de Verenigde Staten met honderden tonnen cocaïne en enorme hoeveelheden andere gevaarlijke drugs, zoals heroïne en metamfetamine", deelde de waarnemende Amerikaanse minsiter van Justitie Matthew Whitaker dinsdag na het vonnis mee. De jury had de vroegere baas van het Sinaloa-kartel na het bijna drie maanden durend proces schuldig bevonden. De 61-jarige drugshandelaar moet daardoor de rest van zijn leven in de gevangenis slijten. Het was een van de grootste strafprocessen inzake drugscriminaliteir in de geschiedenis van de VS.

Guzman heeft onophoudelijk geprobeerd de invloed van het door hem geleide Sinaloa-kartel uit te bouwen en zijn macht te vergroten, verklaarde Whitaker. Dat leidde tot een "golf van corruptie en geweld" in Mexico en in de VS. De schuldspraak toont de "geweldige draagkracht van de Amerikaanse regering" en is in de strijd tegen de drugssmokkel een " "een onweerlegbare boodschap aan de overblijvende hoofdrolspelers in Mexico, die uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld worden". De VS en Mexico zullen met alle middelen de drugssmokkelaars en hun organisaties blijven bestrijden.

Procureur Richard Donoghue zei dat "de bloederige heerschappij van Guzman aan het hoofd van het Sinaloa-kartel voorbij is en de mythe, dat hij nooit tot verantwoording kon worden geroepen, is weerlegt". Ook minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen, de top van de Drug Enforcement Administration (DEA) en de federale politie FBI prezen zich gelukkig met het vonnis.

Guzman zelf vatte de schuldspraak volgens zijn advocaten eerder "positief" op. "We waren eerlijk gezegd bozer dan hij", zei Guzmans advocaat Jeffrey Lichtman na de uitspraak dinsdag in New York. "Hij is een erg optimistische kerel en bracht ons opnieuw in een beter humeur. Hij is over het algemeen een positief persoon, ook al heeft hij nu het vooruitzicht de rest van zijn leven achter de tralies te moeten doorbrengen.

De jury had El Chapo over heel de lijn schuldig bevonden, wat betekent dat hij levenslang zal krijgen. Rechter Brian Cogan moet de strafmaat echter nog formeel aankondigen. Ondanks de indrukwekkende bewijslast en de complete veroordeling op alle tien aanklachtpunten willen de advocaten van de Mexicaan "natuurlijk" in beroep gaan, aldus Lichtman. "De strijd is nog niet voorbij", zei Lichtman. Over het erg harde strafproces zei hij: "We hebben gevochten als de duivel".

bron: Belga