Rechtbank Leuven - Tot vijf jaar cel voor gewelddadige homejacking in Bertem

door
Belga
Leestijd 1 min.

De correctionele rechtbank van Leuven heeft vier mannen veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van vier en vijf jaar voor een zeer gewelddadige homejacking in Bertem. Het slachtoffer doorstond doodsangsten en kon niet langer in zijn huis blijven wonen. Lukasz S., Przemyslaw L., Rafal A. en Kamil O. drongen op 16 december 2016 een woning in de Dorpstraat in Bertem binnen. Ze maakten de bewoner zes bankkaarten, een Ipad en zijn auto BMW afhandig. De homejacking was heel goed voorbereid. Uit een buurtonderzoek bleek dat de vier daders de dagen voordien de woning en de omgeving uitvoerig hadden geïnspecteerd vanuit een auto met Poolse nummerplaat en een gestolen terreinwagen.

Onderzoek naar het gebruik van de gestolen bankkaarten leidde naar de beklaagden. Twee van hen kwamen in het vizier van een camera toen ze zich bij een geldautomaat aanboden. Na zeer gedetailleerd telefonie- en DNA-onderzoek werden huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden ook goederen aangetroffen afkomstig van diefstallen in Dendermonde, Antwerpen, Bertem, Tervuren en Wasseiges (in de provincie Luik).

De rechtbank veroordeelde Lukasz S. tot vijf jaar gevangenisstraf. Zijn drie kompanen kregen elk vier jaar cel. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van drie leden van de bende.

Het slachtoffer van de homejacking in Bertem doorstond doodsangsten en is nog steeds getraumatiseerd. Hij kon niet langer in het huis blijven wonen en moest zijn eigendom verkopen. De man kreeg een morele schadevergoeding van 8.000 euro.

bron: Belga