Egyptische president al-Sissi volgt Kagame op aan hoofd van Afrikaanse Unie

Egyptische president al-Sissi volgt Kagame op aan hoofd van Afrikaanse Unie
Egyptische president al-Sissi volgt Kagame op aan hoofd van Afrikaanse Unie

Rwanda heeft het roterende voorzitterschap van de Afrikaanse Unie (AU) doorgegeven aan de Egyptische president Abdelfattah al-Sissi. Dat gebeurde gisteren tijdens een top van de Afrikaanse Unie, in de Ethiopische hoofdzetel Addis Abeba. Egypte is een regionaal zwaargewicht dat op zoek is naar meer invloed op het hele continent. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en de nieuwe Congolese president, Félix Tshisekedi, werden verkozen tot eerste en tweede vicepresident. Al-Sissi beloofde in zijn eerste toespraak als voorzitter “de banden tussen de Middellandse Zee en het Victoriameer” te willen versterken. Analist Liesl Louw-Vandran, verbonden aan het Institute for Security Studies, meent dat Egypte daarmee zijn positie op het continent wil versterken en dat het niet beschouwd wil worden als een land dat enkel naar de Arabische wereld kijkt.

In het Zuid-Egyptische Aswan wil al-Sissi dit jaar een forum over vrede en ontwikkeling organiseren. “De weg is nog lang om het AU-doel te bereiken om tegen 2020 de wapens te doen zwijgen”, zei de Egyptische president. Waarnemers verwachten niet dat Egypte zijn mandaat zo actief als Rwanda zal invullen – de grote krachten op het continent zijn over het algemeen terughoudend tegenover een al te actieve Afrikaanse Unie.

“Ondanks de eigen sociale, economische en veiligheidsuitdagingen, hebben de Afrikaanse volken en regeringen hun grenzen, deuren en harten open gehouden”, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in Addis. “Dat voorbeeld is niet overal gevolgd.”

Zuid-Afrika volgt in 2020 Egypte op.

Bron: Belga