Zuid-Korea betaalt de VS meer geld voor stationering Amerikaanse troepen

Zuid-Korea betaalt de VS meer geld voor stationering Amerikaanse troepen
Zuid-Korea betaalt de VS meer geld voor stationering Amerikaanse troepen

Als reactie op de toenemende druk vanuit Washington heeft Zuid-Korea ingestemd met een aanzienlijke verhoging van zijn financiële bijdrage voor het stationeren van Amerikaanse troepen op zijn grondgebied. De nieuwe “voorlopige” overeenkomst voorziet in een stijging van 8,2 procent dit jaar tot iets minder dan 1,04 biljoen won (816 miljoen euro). De overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door het Zuid-Koreaanse parlement, heeft een looptijd van één jaar. Dit werd zondag bekendgemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoel. In Zuid-Korea zijn 28.500 Amerikaanse soldaten gelegerd als afschrikmiddel tegen bedreigingen uit Noord-Korea. Omdat de onderhandelingen over de toewijzing van de stationeringskosten maandenlang voortduurden, werd in conservatieve kringen in Zuid-Korea al gevreesd dat de VS hun troepenmacht zouden verminderen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk een grotere financiële deelname geëist van rijke bondgenoten als Zuid-Korea en Japan voor hun verdediging.

Washington eiste ook dat over de kostentoewijzing voor volgend jaar opnieuw zou worden onderhandeld. Volgens Zuid-Koreaanse media streeft Seoel echter naar een akkoord met een looptijd van drie tot vijf jaar. Zuid-Korea is ook een belangrijke afnemer van Amerikaanse wapens.

De ondertekening van de overeenkomst ruimt een groot probleem uit de weg vóór de tweede top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un aan het eind van deze maand in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De top gaat over concrete stappen naar de nucleaire ontwapening van Noord-Korea en de tegenprestaties van de VS en zijn bondgenoten.

Bron: Belga