Witte Huis sluit nieuwe shutdown niet uit als geen akkoord bereikt wordt over grensmuur

Witte Huis sluit nieuwe shutdown niet uit als geen akkoord bereikt wordt over grensmuur
Witte Huis sluit nieuwe shutdown niet uit als geen akkoord bereikt wordt over grensmuur

In de Verenigde Staten sluit het Witte Huis een nieuwe shutdown niet uit als Democraten en Republikeinen tegen 15 februari geen akkoord bereiken over de financiering van een muur aan de grens van Mexico. “Een nieuwe shutdown ligt theoretisch nog steeds op tafel”, zegt de stafchef van het Witte Huis, Mick Mulvaney. De Amerikaanse president Donald Trump blijft hameren op de noodzaak van de bouw van een muur aan de grens met Mexico. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten sinds vorige maand de meerderheid. De Democraten – op wiens stemmen Trump is aangewezen – keuren de financiering af van de grensmuur, waarvoor de president 5,7 miljard dollar eist. De muur staat centraal in het geschil over de begroting, die de voorbije weken leidde tot een stilstand van een aantal departementen van de Amerikaanse regering. Het was de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.
Op 25 januari bereikten beide partijen een tijdelijk akkoord over het einde van de shutdown. Trump waarschuwde toen al echter voor een nieuwe shutdown als de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde financiering voor de grensmuur. “Een nieuwe shutdown ligt in principe nog altijd op tafel”, benadrukte Mulvaney zondag. “We willen het niet, maar de optie ligt open voor de president.”
Eén van de belangrijkste onderhandelaars bij de Republikeinen, senator Richard Shelby, zei zondag dat de “gesprekken op een dood spoor zitten”. “Ik hoop dat we erin slagen de situatie te deblokkeren want de klok tikt”, aldus Shelby.
Volgens Trump hebben de Democraten die mee aan de onderhandelingstafel zitten “niet de opdracht gekregen om een akkoord te bereiken en willen zij ook een nieuwe shutdown”.

Bron: Belga