VAB tekende 14 procent meer ski-ongevallen en 12 procent meer gevallen van autopech op

VAB tekende 14 procent meer ski-ongevallen en 12 procent meer gevallen van autopech op

VAB-Reisbijstand kreeg de voorbije week 14 procent meer oproepen voor ski-ongevallen dan tijdens de lesvrije week vorig jaar. De moeilijke rijomstandigheden van afgelopen weekend richting wintersportgebieden vertalen zich ook in de pechstatistieken: de VAB-Alarmcentrale kreeg 12 procent meer oproepen voor autopech. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Niet alleen studenten kozen ervoor om tijdens de lesvrije week te gaan skiën, slechts 1 op 2 (55 procent) van de ski-ongevallen waren studenten, vorig jaar was dat nog 67 procent.
De populairste landen om op wintersport te gaan, zijn ook voor dit soort reizen Frankrijk (44 procent van het totaal aantal ski-ongevallen) en Oostenrijk (35 procent). Verder trokken wintersportliefhebbers ook naar Italië (9 procent) en Zwitserland (6 procent).
Bijna de helft van de ski-ongevallen veroorzaakten knieblessures (47 procent). Daarnaast ook veel oproepen voor schouderproblemen (12 procent) en rugproblemen (11 procent). VAB-Reisbijstand kreeg ook enkele ernstige dossiers binnen zoals hersenschuddingen. VAB benadrukt daarom nogmaals het belang van de helm.

bron: Belga