Kans op overvloedige neerslag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Deze namiddag kunnen nog talrijke buien worden verwacht, met kans op zware windstoten. Ook vanavond en vannacht staan er buien op het menu. In de Hoge Venen kan het sneeuwen. Volgende week wordt het droger, verwacht het KMI. Zondagnamiddag is het wisselend tot zwaarbewolkt met talrijke buien. In het oosten van het land is het eerst nog betrokken met aanhoudende regen. De buien kunnen soms pittig zijn met zelfs kans op een lokale donderslag. Op sommige plaatsen, vooral in het zuiden van het land, kan de neerslag overvloedig zijn. Op het einde van de namiddag krijgen de buien op het reliëf van de Ardennen een winters karakter. De temperaturen dalen naar 2 à 4 graden in de Ardennen en 5 à 7 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig uit westzuidwest, ruimend naar west of westnoordwest. Aan zee waait hij vrij krachtig tot krachtig. Het KMI verwacht rukwinden die tijdens de buien kunnen oplopen tot rond 85 kilometer per uur.

Zondagavond en -nacht verwacht het KMI nog steeds buien, die vooral nog actief kunnen zijn in het noorden en het noordoosten van ons land. De buien kunnen een winters karakter krijgen en in de Ardennen gaan ze over in sneeuwbuien. In de Hoge Venen kan er 5 tot 10 centimeter verse sneeuw vallen. Vanaf het westen worden de opklaringen breder en neemt de buienactiviteit geleidelijk af. De minima liggen rond -1 of -2 graden in de Hoge Venen, tussen 0 en +2 graden op de meeste plaatsen in Laag-België en rond 4 graden aan zee. In het eerste deel van de nacht is er nog kans op rukwinden tot 70 kilometer per uur, vooral aan zee, in het noorden en het noordoosten van het land.

Maandag is het eerst droog, maar later stijgt de kans op enkele buitjes. De maxima liggen rond 7 graden. Tijdens de rest van de week blijft het overwegend droog met geleidelijk meer zon. Overdag wordt het geleidelijk wat zachter, maar 's nachts kan het op de meeste plaatsen licht vriezen.

bron: Belga