Grote Franse steden ondervinden grote hinder en vragen dringend bijeenkomst met regering

Grote Franse steden ondervinden grote hinder en vragen dringend bijeenkomst met regering
Grote Franse steden ondervinden grote hinder en vragen dringend bijeenkomst met regering

De grote Franse steden willen dat er dringend een vergadering komt met de Franse regering om te bestuderen of ze een schadevergoeding kunnen krijgen na dertien weken van protesten van de “gele hesjes”. Die manifestaties gingen vaak gepaard met incidenten en rellen en dat heeft veel schade berokkend in de steden. De vertegenwoordigers van de Franse steden benadrukken dat de handelaars en bewoners veel schade hebben ondervonden door de manifestaties, die voornamelijk op zaterdag plaatsvonden, de dag dat veel mensen uitgebreid gaan winkelen. “Handelaars en inwoners worden gegijzeld door schurken en de verliezen lopen op tot meerdere miljoen euro in de grote steden”, luidt het bij France Urbaine, de organisatie die de grote Franse steden verenigt. Het gaat onder meer om Bordeaux, Dijon, Lyon, Nantes, Parijs, Rennes, Rouen, Saint-Etienne en Toulouse.

France Urbaine vraagt een spoedvergadering met de premier en de minister van Economie om samen “de modaliteiten voor de schadevergoedingen vast te leggen”. De manifestanten van de gele hesjes veroorzaken volgens de steden veel schade aan publieke plaatsen en goederen, zoals wegen, banken, bushokjes en verkeerslichten. Ook de kosten door de extra inzet van politie en brandweer lopen verder op.

Ook de handelaars in de steden ondervinden veel hinder door de manifestaties. Vaak veroorzaken de betogers schade aan de winkels en de inkomsten van de handelaars kelderen. Zo berekende Procos, de federatie van de gespecialiseerde handel, dat de omzet in november en december 2018 daalde met respectievelijk 6,8 en 3,9 procent tegenover 2017.

Bron: Belga