Derde arrestatie na diefstal Zweedse kroonjuwelen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ruim een half jaar na de diefstal van historische kroonjuwelen uit een kathedraal bij Stockholm heeft de Zweedse politie een derde verdachte gearresteerd. De man werd zaterdag al opgepakt en wordt nu verhoord. Dat deelde procureur Reena Devgun mee. Bij de miljoenenbuit ging het om de gouden begrafeniskroon en de rijksappel van koning Karel IX van Zweden (1550-1611) en de met kristallen bezette kroon van zijn echtgenote, koningin Christina von Holstein-Gottorp (1573-1625). Volgens schattingen had de buit een waarde van 6,2 miljoen euro. Begin deze week waren mogelijke stukken van de zeventiende-eeuwse kroonjuwelen opgedoken. De politie onderzoekt nu over het daadwerkelijk om de gestolen goederen gaat, maar alles wijst daarop.

De onverwachte vondst in Akersberga leidde tot opschorting van de rechtszaak tegen de hoofdverdachte, een 22-jarige Zweed die zich wegens de vermoedelijke diefstal van de juwelen moet verantwoorden voor de districtsrechtbank van Eskilstuna. Het proces wordt normaal vanaf 15 februari voortgezet.

De 22-jarige hoofdverdachte wordt ervan beschuldigd eind juli samen met een kompaan de drie objecten uit de kathedraal van Strängnäs ten westen van Stockholm te hebben gestolen. Hij ontkent de feiten, maar in de kathedraal werden sporen van zijn bloed aangetroffen.

De speurders hadden eerder gezegd dat een tweede man bij de diefstal moest betrokken zijn. Ooggetuigen hadden na de diefstal twee mannen zien vluchten. Donderdagavond werd een andere man gearresteerd in verband met de zaak. Hij wordt verdacht van heling.

Bron: Belga