De Crem (CD&V) gelooft niet in volledige kernuitstap tegen 2025

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet dat de volledige kernuitstap tegen 2025 mogelijk is. Dat herhaalde hij in De Zevende Dag. CD&V, de partij van De Crem, is nochtans voorstander van de kernuitstap in 2025. De vraag naar elektriciteit zal immers blijven stijgen, zegt hij. In principe gaan de kerncentrales in 2025 dicht. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vorige week nog vast te houden aan die kernuitstap. CD&V-minister Pieter De Crem gelooft niet echt dat die deadline haalbaar is.

"Alle indicatoren zeggen tegen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen dat we in elk geval nog een uitzonderingsperiode of een latere periode nodig zullen hebben. Kunnen die kerncentrales dicht: goed. Maar heel de discussie over kernenergie, de nieuwe generatie kerncentrales, die mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat dit niet in het kraam past van diegenen die betogen. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan en in de aanbieding".

De Crem pleit voor een "ecorealistische aanpak". "Ecorealisme voor ons is: iedereen mee, voor ons geen ecoproletariaat", zei De Crem. Er zijn heel wat mensen die onvoldoende verdienen om zomaar stookolie-installaties te vervangen, of dieselwagens of daken te isoleren.

De CD&V-minister spreekt tegen dat hij zich op dat vlak op de lijn van N-VA zet, die zichzelf ook als "ecorealist" in de markt zet. "Wij brengen in elk geval verzoening tot stand. We zijn geen spookrijders".

bron: Belga