NMBS werft treinbegeleiders aan met «Meet & Greet Trains»

Foto Belga / N. Maeterlinck

De NMBS wil dit jaar 300 treinbegeleiders aanwerven en heeft daarvoor een nieuw concept ingezet: de ‘Meet & Greet Trains’. Zo’n 400 kandidaten konden zaterdag op een van die zeven ‘Meet & Greet Trains’ stappen en op een interactieve manier het beroep leren kennen. In april volgt een gelijkaardige actie voor treinbestuurders.

“In 2018 hebben we 1.600 nieuwe medewerkers in dienst genomen en in 2019 zijn er opnieuw 1.400 vacatures”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “Zo zijn we op zoek naar 360 treinbestuurders, 140 technici en 300 treinbegeleiders.”

Speeddates

“Meer dan 500 mensen hebben zich op die vacature voor treinbegeleider aangemeld en na een eerste selectie hebben we een kleine 400 mensen uitgenodigd om mee te rijden met een van onze Meet & Greet Trains.” Die vertrokken zaterdag vanuit Brugge, Hasselt, Antwerpen en Charleroi naar Brussel en vanuit Luik, Aarlen en Bergen naar Namen.

“Aan boord krijgen ze in een soort speeddates uitleg van treinbegeleiders, onze ambassadeurs, over wat de job inhoudt en waaraan ze zich mogen verwachten”, gaat Crols verder. “Daarbij krijgen de kandidaten ook de kans om alle mogelijke vragen te stellen. Bij aankomst in Brussel-Zuid of Namen konden de geïnteresseerden meteen solliciteren en de eerste testen afleggen. Wie daarin slaagt, wordt uitgenodigd op een mondeling examen.”

Passie voor treinen

Kandidaat-treinbegeleiders moeten minstens 18 jaar zijn, een diploma van de tweede graad secundair onderwijs bezitten en tweetalig zijn. Na de aanwervingsprocedure volgt een opleiding en een stage.