Vlaamse overheid betaalt ruim 40 procent minder verwijlintresten

Vlaamse overheid betaalt ruim 40 procent minder verwijlintresten

De Vlaamse overheid heeft haar facturen in 2018 stipter betaald en moest daarom ook minder verwijlintresten betalen. De overheid moest vorig jaar 2,14 miljoen euro aan verwijlintresten ophoesten. Dat is 1,62 miljoen euro of 43 procent minder dan in 2017. Volgens Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters is het gebruik van elektronische facturen “mee verantwoordelijk voor de positieve trend”. “De verwerking gebeurt veel sneller, waardoor de betaling ook voor 85 procent binnen de wettelijke betaaltermijn valt”, aldus Peeters. Wanneer de overheid facturen te laat betaalt, moet ze daarvoor verwijlintresten betalen. De voorbije jaren is het bedrag dat de overheid daarvoor moet ophoesten steeds gedaald. Zo ging het in 2014, bij de start van de legislatuur, nog om 6,9 miljoen euro. In 2017 was dat bedrag al gezakt naar 3,77 miljoen euro. En vorig jaar zette de dalende trend zich door naar een bedrag van 2,14 miljoen euro. Op vier jaar tijd is er dus sprake van een daling van zo’n 70 procent.
De daling komt er volgens Open Vld-minister Lydia Peeters dankzij een combinatie van factoren. Zo is er de digitalisering en uniformisering van de financiële processen binnen de Vlaamse administratie. Ook het gebruik van e-facturatie is fors toegenomen. Voor nieuwe overheidsopdrachten boven de 8.500 euro zijn leveranciers bijvoorbeeld verplicht om elektronische facturen te sturen.
“Dankzij een forse digitalisering gebeurt de opvolging en de betaling door de Vlaamse overheid veel stipter. Daardoor hebben we ook de verwijlintresten al sterk kunnen terugdringen. Dat is ook een goede zaak voor de Vlaamse belastingbetaler”, aldus Peeters.

bron: Belga