Russische archipel roept noodtoestand uit wegens "ijsbeerinvasie"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische archipel Nova Zembla, in de Noordelijke IJszee, heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd. Reden is een "invasie" van tientallen ijsberen in bewoond gebied, die als gevolg van de opwarming van de aarde steeds moeilijker aan eten geraken. Volgens Jigancha Mousin, het administratieve hoofd van de archipel, komen een vijftigtal poolberen regelmatig Beloesja Goeba binnen, het grootste dorp op de eilanden met in totaal ongeveer 3.000 inwoners. "Ik woon sinds 1983 op Nova Zembla, maar ik heb nog nooit zo'n massale invasie van ijsberen gezien", klinkt het. "Er zijn permanent tussen zes en tien ijsberen in het dorp."

De dieren gedragen zich erg agressief. "Ze vallen de mensen aan en dringen gebouwen binnen", zegt Mousin. Met auto's en patrouillehonden proberen ze de poolberen weg te jagen. "Maar die maatregelen hebben niet het gewenste effect." Als ook lichten en geluidsignalen geen soelaas brengen, is de dieren doden de enige oplossing, luidt het. Voorlopig laten de Russische milieuautoriteiten dat echter niet toe. Ze hebben wel al een commissie samengesteld die de zaak zal onderzoeken.

IJsberen zijn een bedreigde diersoort. Ze zijn het slachtoffer van de opwarming van de klimaatopwarming en het smelten van het poolijs. Daardoor geraken ze veel moeilijker aan eten en dringen ze noodgedwongen bewoonde gebieden binnen.

Bron: Belga