Nog tot dinsdag buiig en bewolkt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is deze namiddag bewolkt, wisselvallig en winderig met nog enkele lokale buien. In het uiterste westen blijft het overwegend droog. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 10 graden in het westen van het land. De wind waait vooral aan de kust zeer krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 85 kilometer per uur. Dat zegt het KMI. 's Avonds en 's nachts is het aanvankelijk bewolkt en vallen er hier en daar nog buien. Later wordt het betrokken en gaat het fel regenen vanaf de Franse grens. De wind waait eerst matig maar later opnieuw krachtig uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 70 kilometer per uur op het einde van de nacht. De minima liggen tussen 2 en 7 graden.

Morgen trekt een depressiekern net ten westen van ons land. De eraan verbonden neerslagzone is zeer actief en zorgt voor veel regen, buien en wind, met windstoten tot 80 kilometer per uur of meer. Ook onweer is niet uitgesloten. De maxima bedragen 6 tot 8 graden in de Ardennen en rond 9 of 10 graden in de andere streken.

In de loop van de avond en nacht wordt het wisselvalliger met enkele opklaringen maar ook nog enkele buien. In het zuiden van het land kan de neerslag een winters karakter aannemen. Minima tussen -1 graad in de Hoge Venen en +3 graden aan de kust.

Maandag komen we terecht in onstabiele en frisse noordwestelijke polaire zeelucht die buien vanaf de Noordzee met zich meebrengt. In de Ardennen hebben de buien een winters karakter. De maxima schommelen tussen 1 of 2 graden op de Ardense hoogvlakten en 7 of 8 graden in Vlaanderen.

Dinsdag, onder de invloed van een hogedrukgebied over Frankrijk wordt het meestal droog en gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt. De maxima schommelen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 6 of 7 graden in het westen van het land.

Woensdag blijft het droog met mooie opklaringen maar soms hoge wolkensluiers of middelhoge wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 3 en 6 graden op de Ardense hoogten, en tussen 6 en 9 graden elders. Tijdens de rest van de week komen we onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied. Het blijft droog, rustig en zonnig. De dagtemperaturen stijgen geleidelijk aan met tegen vrijdag maxima tussen 9 en 13 graden.

bron: Belga