Israëlische cartoonist wint Gouden Hoed in Knokke-Heist

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Israëlische cartoonist Nirgen heeft de 58ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen. Hij kreeg de prijs zaterdagavond toegekend van de jury onder leiding van voorzitter Chris Dusauchoit. Het Cartoonfestival in Knokke-Heist kent al een lange traditie en daar hoort de uitreiking van de Gouden Hoed bij. Samen met cartoonisten Steven Degryse (Lectrr) en Kim Duchateau, striptekenaar Merho, Marc Coenen (Opleidingshoofd Journalistiek hogeschool PXL) en Ann Van Camp (Standaard Uitgeverij) had voorzitter Dusauchoit de moeilijke taak om uit de 2.325 ingezonden cartoons de winnende spotprent te kiezen.

Het is een simpele prent van twee sardienen die rouwen om een sardientje in een blik in een mortuarium. "De Gouden Hoed is een echte cartoon, zonder overduidelijke vingerwijzing. In praktisch alle andere cartoons zit dat telkens wel. Het is zowaar een grapje en dan nog een originele ook", oordeelde de jury.

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat naar Dimitrios Georgopalis uit Griekenland, de Bronzen Hoed Knokke-Heist is voor Agim Sulai uit Italië. De prijs van het Davidsfonds, waarbij enkel de Belgische cartoons deelnemen, gaat naar Alfons Vos uit Westerlo met zijn cartoon Beer in het vizier.

Naar de oudste cartoonwedstrijd in België werden 2.325 cartoons ingezonden, van 679 cartoonisten uit 85 landen. De uitreiking is de voorbode op het cartoonfestival dat plaats vindt van 29 juni tot 1 september op het 58ste Cartoonfestival.

bron: Belga