Reynders in Kiev – Reynders rondt bezoek aan Kiev af

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft vrijdag een blitzbezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat stond vooral in het teken van zijn kandidatuur om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. “Voor mij was het vooral interessant om de dagelijkse positieve impact van de Raad op het terrein te zien.” De minister had vrijdagochtend eerst een onderhoud in de kantoren van de Raad van Europa in Kiev. Daarna ging hij naar de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement, voor een vergadering met parlementsleden.
Reynders had het daar onder meer over de mensenrechtensituatie, de strijd tegen corruptie en de persvrijheid in het land. In Oekraïne is een groot deel van de media onder controle van oligarchen. Ook de nakende presidentsverkiezingen kwamen aan bod. Huidig president Petro Porosjenko neemt het eind maart op tegen onder meer Volodymyr Zelensky, een bekend acteur en komiek die in een van de populairste Oekraïense televisieseries uitgerekend de rol van president vertolkt.
Vooral de buitenlandse inmenging – met name die uit Rusland – kwam er aan bod. De Oekraïners zetten een systeem op poten waarbij men aan de hand van een soort algoritme boodschappen en fake news op sociale media kan detecteren en weren, al zal dat in maart nog niet gebruikt kunnen worden door een gebrek aan middelen. Minister Reynders stelde voor om beter samen te werken met bedrijven als Facebook en Google, en hen mee te laten financieren.
Vrijdagnamiddag had de minister nog een ontmoeting met zijn ambtgenoot Pavlo Klimkin. De twee hadden het onder meer over de relaties met Rusland en over de situatie in het oosten van Oekraïne, waar in Loehansk en Donetsk nog altijd een gewapend conflict heerst naar aanleiding van het conflict met Rusland. Ook daar kwam de Raad van Europa aan bod, onder meer omdat Rusland geen financiële bijdrage meer betaalt.
Het comité van ministers van de Raad van Europa neemt volgende maand interviews af van de vier kandidaten om de Noor Thorbjorn Jagland in oktober op te volgen als secretaris-generaal. De verkiezingen volgt in juni. Reynders neemt het op tegen de Litouwse ex-premier Andrius Kubilius was al bekend, de Griekse ex-premier Dora Bakoyannis en de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric.

bron: Belga