"Passagiers van geschrapte vluchten hebben geen recht op schadevergoeding"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Passagiers van Brussels Airlines van wie de vlucht op woensdag 13 februari geschrapt wordt omwille van de nationale staking, hebben geen recht op een extra schadevergoeding, omdat er sprake is van overmacht. Dat stelt consumentenorganisatie Test Aankoop. Vandaag kondigde Brussels Airlines aan dat woensdag alle 222 geplande vluchten geschrapt worden omwille van de nationale staking. Meer dan 16.000 reizigers moeten hun plannen herzien. Zij krijgen een alternatief aangeboden, of kunnen een terugbetaling vragen, laat de luchtvaartmaatschappij weten. Recht op een extra schadevergoeding hebben ze evenwel niet, aangezien Brussels Airlines zich kan beroepen op overmacht, stelt het bedrijf.

Dat wordt bevestigd door Test Aankoop, want ook al zouden er werknemers van de luchtvaartmaatschappij mee staken, worden de vluchten in de eerste plaats geschrapt omdat door acties van personeel van andere bedrijven de operaties van op Brussels Airport ernstig verstoord zullen zijn. Wanneer het personeel van een bedrijf dat op de luchthaven werkt, zoals luchtverkeersleiders, staakt, dan wordt doorgaans aanvaard dat de luchtvaartmaatschappij overmacht kan inroepen, verklaart de consumentenorganisatie. Het gaan dat om een onvoorziene omstandigheid.

Test Aankoop raadt mensen die met een andere maatschappijen vanop Brussels Airport vliegen aan om "proactief" contact op te nemen met die maatschappij, om na te gaan of hun vlucht wel doorgaat.

bron: Belga