Bart Somers pleit voor ‘bouwshift’ in plaats van ‘betonstop’

Bart Somers pleit voor een ‘bouwshift’ in plaats van een ‘betonstop’. Dat bleek op de uitreiking van de Gouden Baksteen, die de Mechelse burgemeester vrijdagavond heeft ontvangen. Somers krijgt de prijs van de Bouwunie voor de ‘complete metamorfose’ die Mechelen onderging onder zijn bestuur. Een aanpak die volgens de jury een voorbeeld is voor andere steden.
De betonstop ligt nog steeds op de tafel van de Vlaamse regering, die er nog deze legislatuur een akkoord over wil bereiken. Tegen 2040 mogen dan geen nieuwe percelen aangesneden worden voor nieuwe gebouwen. Maar Somers wil inzetten op een ‘bouwshift’, waarbij aannemers compacter gaan bouwen en inzetten op plaatsen waar veel nutsvoorzieningen, verkeersknopen en openbaar vervoer aanwezig zijn.
“Slim verdichten, recycleren, meer ademruimte en groen zijn de toekomst”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Somers krijgt ook lof voor de investeringen in infrastructuur en administratieve vereenvoudiging. Bij de uitreiking van de 22ste Gouden Baksteen werden ook drie bedrijven erkend.
Stabco Foundations uit Kasterlee kreeg als jong bedrijf de titel ‘Initiator’ van het jaar. DCA uit Beerse is ‘Innovator’ en Wille Gebroeders uit Knesselare kreeg de titel ‘Motivator’ voor haar personeelsbeleid.

bron: Belga