Rusland betreurt dat het niet uitgenodigd is voor crisisoverleg rond Venezuela

Rusland, dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro steunt, betreurt dat het niet uitgenodigd is op de bijeenkomst van de internationale contactgroep in Montevideo. Daar zal naar een uitweg uit de crisis in Venezuela worden gezocht. “We hadden gehoopt dat Rusland kon deelnemen aan het werk dat vandaag in Montevideo plaatsvindt, op zijn minst als waarnemer, maar er is ons gezegd dat zoiets voor niemand gepland was”, zei een Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Riabkov, donderdag aan het persbureau RIA Novosti.

“We hopen ten stelligste en zouden graag geloven dat de ontmoeting in Montevideo tot een belangrijke politieke, intellectuele en creatieve bijdrage aan de echte regeling van de problemen in Venezuela leidt”, zei hij. Riabkov waarschuwde voor pogingen tot “druk op de legitieme autoriteiten in Caracas”. In de Uruguayaanse hoofdstad komen vandaag de Europese Unie, acht Europese landen en vijf Latijns-Amerikaanse landen bijeen.

Juan Guaidó, de sociaaldemocratische voorzitter van het Venezolaanse parlement, riep zich op 23 januari tot interim-president uit. Hij werd erkend door een twintigtal landen van de EU, de Verenigde Staten, Canada en een dozijn Latijns-Amerikaanse hoofdsteden. Nicolas Maduro heeft onder meer de steun van Rusland, China, Cuba, Noord-Korea en Turkije.

bron: Belga