Jan Peumans krijgt op 27 maart huldeviering voor zijn 10 jaar voorzitterschap

door
Belga
Leestijd 1 min.

Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, wordt op woensdag 27 maart in de bloemen gezet in 'zijn' halfrond. Peumans krijgt een huldeviering omdat hij 10 jaar voorzitter zal zijn geweest van het Vlaams Parlement. Enkel Norbert De Batselier deed hem dat voor. Binnenkort verschijnt er ook een biografie over Peumans, geschreven door zijn jongste zoon Wim Peumans. De 68-jarige Peumans zetelt sinds 2004 in het Vlaams Parlement. Sinds 2009 zwaait hij er ook - in zijn geheel eigenzinnige stijl - de plak als voorzitter. Om het tienjarig voorzitterschap van Peumans te vieren, komt er op 27 maart een huldeviering.

Het zal gaan om een academische zitting waarop naast Peumans zelf ook minister-president Geert Bourgeois, Groen-fractieleider Björn Rzoska en Villa Politica-presentatrice Linda De Win zullen spreken. Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door Utopia, een West-Vlaams ensemble dat zich toelegt op vocale polyfonie.

Een maand voor die huldezitting, meer bepaald op 27 februari, wordt in het Vlaams Parlement ook de biografie van Jan Peumans voorgesteld. Die biografie is geschreven door zijn jongste zoon Wim Peumans en is uitgegeven bij Lannoo. Bij de boekvoorstelling houdt N-VA-voorzitter Bart De Wever een gelegenheidstoespraak. Over Peumans liet De Wever al optekenen: "Zoals Jan heb je er misschien één nodig in je partij, maar geen drie."

bron: Belga