Sp.a-voorstel voor toekenning welvaartsenveloppe weggestemd in commissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De socialistische Kamerfracties hebben een wetsvoorstel ingediend dat er voor moet zorgen dat de welvaartsenveloppe voor het verhogen van een aantal uitkeringen, zeker kan worden toegepast, ook indien vakbonden en werkgevers geen akkoord bereiken tijdens het interprofessioneel overleg. De gewezen coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open Vld stemden het voorstel vandaag weg omdat ze het sociaal overleg geen stokken in de wielen willen steken. De welvaartsenveloppe moet ervoor zorgen dat de uitkeringen en vervangingsinkomens gelijke tred houden met de stijgende welvaart. De regering voorzag 354 miljoen euro voor 2019 en 716 miljoen euro voor 2020. Het zijn de sociale partners die onderhandelen over de verdeling van de enveloppe. Dat gebeurt normaal gezien samen met het loonakkoord - ook bekend als het interprofessioneel akkoord.

Probleem is dat die onderhandelingen momenteel stilliggen. De vakbonden vinden de voorziene marge van 0,8 procent bovenop de index voor loonstijgingen dit en volgend jaar onvoldoende. De wet voorzag vroeger dat de uitkeringen automatisch zouden stijgen indien de sociale partners geen akkoord bereikten. Een wijziging uit 2014 deed die automatische koppeling ongedaan, waardoor het initiatief bij de regering terecht kwam.

Maar omdat de regering intussen in lopende zaken zit, willen sp.a en PS ervoor zorgen dat er opnieuw een automatische koppeling komt, indien vakbonden en werkgevers voor eind februari niet tot een akkoord komen. "Om te verzekeren dat de welvaartenveloppe er zeker komt", lichtte sp.a-fractieleidster Meryame Kitir vanmiddag toe. De socialisten kregen de steun van Ecolo-Groen.

De gewezen 'Zweedse' coalitie stemde het voorstel echter weg. Het viertal wil eerst alle kansen bieden aan het sociaal overleg om toch nog een akkoord uit de brand te slepen en dan is het niet het goede moment voor de politiek om tussen te komen, luidde het.

bron: Belga