N-VA wil vrouwelijke genitale verminking hoger op de agenda

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaams-nationalisten willen genitale verminking bij vrouwen hoger op de agenda van de volgende regering. Dat zegt N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir. N-VA-europarlementslid Anneleen Van Bossuyt en vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, sinds kort ook lid van N-VA, organiseerden dinsdagochtend een hoorzitting rond vrouwelijke genitale verminking in het Europees parlement. Morgen is het de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking, een aanleiding voor Van Bossuyt en Kanko om de problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen.

Ook Kamerlid Zuhal Demir was uitgenodigd. Zij was tot begin december nog staatssecretaris voor Gelijke Kansen. "Vrouwelijke genitale verminking heeft bij ons altijd op de agenda gestaan, en we hebben er ook beleid over gevoerd. We hebben een project gelanceerd om mensen uit moeilijk te bereiken doelgroepen te bereiken en informeren, ook over het feit dat dit een strafbaar misdrijf is. En we hebben de aandacht daarop gevestigd bij politie, jeugdrechters en parket", vertelde ze.

Maar voor N-VA is dat nog onvoldoende. Volgens Demir knelt het schoentje vooral bij de handhaving en vervolging. "We weten dat er besnijdenaars zijn in Brussel en Antwerpen, die thuis besnijdenissen uitvoeren. Maar het is geen prioriteit voor het parket. Preventie is goed en nodig, maar er moet vanuit justitie ook een repressief luik aan zijn", zei ze. "Er moet een vervolgingsbeleid zijn en de minister van Justitie moet daar een prioriteit van maken. Ik wil dat op tafel leggen."

Demir pleit er ook voor om de subsidies voor organisaties als GAMS (Groep voor de Afschaffing van vrouwelijke genitale verminking) structureel te subsidiëren. Op dit moment zijn de subsidies nog projectmatig. "Dat is iets voor de volgende regering", zei ze.

Wereldwijd zijn 200 miljoen vrouwen en meisjes slachtoffer van genitale verminking, van wie een half miljoen in de Europese Unie. In België zijn er 17.000 slachtoffers. 9.000 andere meisjes en vrouwen lopen het risico om verminkt te worden.

bron: Belga