“Kinderen zijn veilig en wel bij de grootmoeder”

Kinderen zijn veilig en wel bij de grootmoeder

De twee kinderen van IS-strijders die maandag vanuit Turkije naar België teruggekeerd zijn, mogen van de jeugdrechter opgevangen worden door de grootmoeder. “De kinderen zijn veilig en wel bij de grootmoeder”, zegt Mohamed Ozdemir, de advocaat van de vrouw. Het gaat om de twee dochters van Amina Ghezzal (29) uit Beverlo (Beringen). De moeder vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. Ze zit in Turkije in de cel, waar ze tot tien jaar is veroordeeld. Daardoor zitten de kinderen al een jaar vast in Turkije. De vader van de kinderen, IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië omgekomen.

Op 19 december oordeelde de rechter in kort geding dat België de reisdocumenten voor de kinderen moet bezorgen. De Belgische Staat is tegen die beschikking in beroep gegaan, omdat ze meent dat de uitspraak niet correct gemotiveerd is. Toch zijn de nodige reisdocumenten op 22 januari afgeleverd aan beide kinderen. In december 2017 had de Belgische regering beslist om de terugkeer van Belgische kinderen jonger dan 10 jaar van buitenlandse strijders te vergemakkelijken als ze gelokaliseerd zijn.

Het parket van Limburg vorderde maandag de jeugdrechter “omwille van de bijzondere omstandigheden en de noden van de kinderen”. De jeugdrechter besliste dat Rachma Ayad, de grootmoeder langs de kant van de moeder, de kinderen mag opvangen. Er werd een risicoanalyse gemaakt van de grootouders, zegt haar advocaat. “De kinderen zijn veilig en wel bij de grootmoeder. Het beroep in de zaak wordt woensdag ingeleid, maar een uitspraak wordt pas binnen twee maanden verwacht. De Belgische Staat wil waarschijnlijk een precedent vermijden. In theorie kan de beslissing vernietigd worden en kunnen ze teruggestuurd worden, maar zo ver zal het waarschijnlijk niet komen.”

bron: Belga