Viervoudig olympisch kampioen schansspringen Matti Nykanen (55) is overleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voormalig schansspringer Matti Nykanen, goed voor vier olympische titels, is op 55-jarige leeftijd overleden. Hij scheerde als sporter hoge toppen maar kende op persoonlijk vlak heel wat problemen.

"Nykanen was een legende en ongetwijfeld een van de grootste Finse atleten", reageerde de Finse minister van Sport Sampo Terho in een tweet.

Nykanen pakte zijn eerste olympische medailles in 1984 in Sarajevo, goud op de grote schans en zilver op de kleine. Vier jaar later schreef hij in Calgary geschiedenis door als eerste schansspringer drie keer goud te winnen op één Spelen (grote en kleine schans, teamevent). De Fin werd ook zes keer wereldkampioen, won twee keer het Vierschansentoernooi (in 1983 en 1988) en behaalde 46 wereldbekerzeges.

Na zijn carrière ging het bergaf met Nykanen. Door financiële problemen verkocht hij zijn medailles. Hij probeerde het als zanger en haalde in Finland vaak de voorpagina's met onder meer zijn liefdesaffaires en zijn overmatig alcoholgebruik. Nykanen, die twee keer in de gevangenis belandde, was ook het onderwerp van een film die goed scoorde in de bioscopen.

bron: Belga