Spijbelen voor het klimaat - "Er zit meer achter dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In een toespraak bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in Lierde heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) het voorbije weekeinde opmerkelijke verklaringen gedaan over de klimaatbetogingen. "Er zit wel wat meer achter dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat", verklaarde ze. In de speech suggereert Schauvliege dat de klimaatmarsen en de spijbelacties op donderdag deels opgezet zijn. Dat zou volgens haar te maken kunnen hebben met wraakacties van natuurorganisaties, die maar moeilijk konden verteren hoe toenmalig minister van Landbouw Vera Dua (Agalev/Groen) aangepakt werd op betogingen van landbouwers.

"Een aantal natuurorganisaties hebben mij in het begin van mijn legislatuur, 4,5 jaar geleden, gezegd: 'Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar dan in de andere richting'", zei Schauvliege dit weekeinde. "Ik zie misschien spoken, maar ik denk dat er toch wel iets van waarheid in zit. Wat ik de voorbije weken in scène zie gezet worden, op vlak van klimaat, dat doet er mij heel sterk aan denken."

Volgens Schauvliege beseffen veel klimaatbetogers niet dat "ze een stukje mee onderdeel uitmaken van een systeem dat opgezet is". "Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie, en dat er wel wat meer achter zit dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat", zei ze bij het ABS.

Gevraagd naar een reactie stelde het kabinet van Schauvliege maandagavond dat "de minister blij is dat zoveel jongeren het draagvlak voor toekomstige bijkomende en moeilijke klimaatmaatretgelen vergroten". "Zij waarschuwt voor een polarisering tussen landbouw en natuur door de persoonlijke anekdote over de betogingen uit 2004 te vertellen. Zij geeft nog informatie mee over de klimaatbetogingen die zij zaterdag op de dag van de nieuwjaarsreceptie had vernomen", aldus de reactie.

bron: Belga