Koningin Mathilde tot donderdag in Mozambique

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koningin Mathilde brengt van vandaag tot donderdag een bezoek aan Mozambique, in haar hoedanigheid van Pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dat heeft het koninklijk paleis gemeld. De koningin zal er lokale leefgemeenschappen ontmoeten en initiatieven aanmoedigen die een reële impact hebben op het dagelijkse leven van de mensen. De koningin zal bijzondere aandacht hebben voor projecten die de 'economische empowerment' van vrouwen en de strijd tegen geweld tegen vrouwen ondersteunen. Voortsr zijn bezoeken gepland rond kwaliteitsonderwijs en -gezondheid, met inbegrip van de mentale gezondheid.

In Mozambique leeft de helft van de bevolking onder de absolute armoedegrens en een vrouw op de twee is er slachtoffer van geweld en seksuele agressie, ook binnen de echtelijke context, aldus de ngo CNCD 11.11.11. Daarbij komt een verontrustende toename van studentes die op school lastiggevallen worden.

De koningin zal er ontmoetingen hebben met onder meer de minister van Economie en Financiën, Adriano Afonso Maleiane, en minister van Kinderen en Sociale Actie Cidália Chaúque Oliveira. Ze zal onder andere een bezoek brengen aan de socioculturele vereniging Horizonte Azul, die strijdt tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in de buitenwijken van hoofdstad Maputo, en aan het ziekenhuis van het district Chokwé, gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg.

Voorts toont de koningin ook interesse in meerdere projecten rond klimaatverandering.

bron: Belga