Colombiaans leger doodt belangrijke Farc-dissident

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij een operatie van het Colombiaans leger en de Colombiaanse politie zijn tien dissidenten van de vroegere guerilla-beweging Farc gedood. De marxistische groepering legde na het vredesakkoord van 2016 de wapens neer, maar niet iedereen volgde. Onder de tien gedode dissidenten is ook een belangrijke leider van de groep, zo meldt de regering gisteren. Het gaat om de 52-jarige Rodrigo Cadete. Hij liet het leven bij de operatie van 200 special forces in het zuidelijke departement Caqueta, zegt minister van Defensie Guillermo Botero. Leger en politie namen ook verschillende opstandelingen gevangen. De gevechten houden aan in de regio, klonk het.

De operatie vond plaats in San Vicente del Caguan, een plaats waar de marxistische Farc sterk stond. Cadete nam zelf nog deel aan de vredesgesprekken in Cuba (2012-2016). Hij werd beschouwd als de nummer twee van de belangrijkste groep dissidenten die het vredesproces met Bogota verlieten.

Zowat 7.000 strijders van de Farc, die zich omdoopte tot politieke partij, legden de wapens neer. Bijna 1.700 anderen zetten hun strijd voort, met de opbrengsten van de drugshandel, aldus de militaire inlichtingendienst. De dissidenten opereren nog in afgelezen regio's van het land, zonder een eengemaakt commando. Ze strijden vaak met andere gewapende groepen over de controle van coca- en marihuanaplantages en smokkelroutes.

Bron: Belga