Stacey Abrams zal Democratisch antwoord op Trumps State of the Union geven

Stacey Abrams zal Democratisch antwoord op Trumps State of the Union geven
Stacey Abrams zal Democratisch antwoord op Trumps State of the Union geven

De Amerikaanse Democraten hebben Stacey Abrams, die in het verleden een gooi deed naar het gouverneurschap van Georgia, gisteren gekozen om in naam van hun partij een antwoord te bieden op de State of the Union van president Donald Trump. Ze is de eerste zwarte vrouw die die eer te beurt valt. Donald Trump zal zijn State of the Union op 5 februari houden voor het Congres in Washington. De toespraak moest normaal op 29 januari doorgaan, maar werd uitgesteld door de ‘shutdown’. Traditioneel reageert de oppositiepartij meteen op de jaarlijkse speech van de president.

De Democratische rijzende ster zei op Twitter “vereerd” te zijn dat zij dat mag doen dit jaar. “Op een moment dat ons land leiders wil horen die kunnen verenigen voor een gezamenlijk doel, ben ik vereerd om het Democratisch antwoord te bieden op de State of the Union”, klonk het.

Abrams is een voormalig lid van het Congres van Georgia, maar heeft momenteel geen mandaat. Minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer zei dat hij Abrams drie weken geleden vroeg. “Ze is gewoon een geweldige woordvoerster. Ze is een ongelooflijke leider”, zei hij.

Het publiek kent haar vooral om haar fel gemediatiseerde strijd tegen de Republikein Brian Kemp om het gouverneurschap van Georgia, tijdens de verkiezingen van november. Ze verloor met minder dan 55.000 stemmen, maar trok naar de rechtbank omdat ze Kemp beschuldigde van “mismanagement”. Als ‘secretary of state’ was hij verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen en het registratieproces. Maar er doken vermoedens op over belangenvermenging en “voter suppression”. Tienduizenden voornamelijk zwarte kiezers zouden zich niet hebben kunnen registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie.

Als ze had gewonnen was ze de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur uit de geschiedenis geworden, maar uiteindelijk aanvaardde Abrams de overwinning van Kemp.

Bron: Belga