Drie keer minder spoorlopers in Luik dankzij automatische waarschuwingen

Drie keer minder spoorlopers in Luik dankzij automatische waarschuwingen

Een proefproject tegen spoorlopers in Luik, waarbij waarschuwende boodschappen weerklinken wanneer spoorlopers worden gedetecteerd, levert veelbelovende resultaten op. “Er waren gemiddeld drie keer minder spoorlopers”, stelde spoornetbeheerder Infrabel vandaag in Luik, in aanwezigheid van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Op twee plaatsen in Luik waar er regelmatig spoorlopers werden gesignaleerd, werden begin vorig jaar veiligheidscamera’s geplaatst. Zodra die beweging detecteren, weerklinkt er een boodschap die de spoorloper in drie talen waarschuwt dat hij of zij zich op verboden terrein bevindt en de plaats zo snel mogelijk moet verlaten.

Met succes, zo blijkt. “Uit de eerste resultaten blijkt dat er daar gemiddeld drie keer minder spoorlopers zijn dan de voorbije jaren”, zegt Infrabel.

De spoornetbeheerder wil het systeem ook installeren op andere “hotspots”, plaatsen waar er regelmatig spoorlopers worden gemeld. In Vlaanderen is Mortsel-Oude-God, in de provincie Antwerpen, een optie.

Minister Bellot maakte eerder 2 miljoen euro vrij voor maatregelen tegen onbevoegden op het spoordomein. Daarmee installeert Infrabel onder meer ook extra omheiningen en struikelmatten aan de 53 “hotspots” langs het Belgische spoornet. Dergelijke struikelmatten (rubberen matten met kegels waar je moeilijk over kan stappen) zijn er intussen op 32 plaatsen en tegen eind 2020 moeten dat er 70 zijn. Ook verbodsborden en sensibiliseringscampagnes helpen in de strijd tegen spoorlopen.

Vorig jaar waren er 768 meldingen van spoorlopers, iets minder dan in 2017 maar nog altijd meer dan twee per dag. Daarbij vielen vier doden en zes zwaargewonden.

bron: Belga