Burgerlijke partijen maken verdediging van Nemmouche met grond gelijk

Burgerlijke partijen maken verdediging van Nemmouche met grond gelijk

Verschillende van de burgerlijke partijen hebben in hun commentaren op de passage van de onderzoekers stevig uitgehaald naar de vragen die hun collega Sébastien Courtoy, advocaat van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche, gisterennamiddag aan de speurders gesteld heeft. “Ik stond perplex”, zei Christian Dalne, die de moeder van slachtoffer Alexandere Strens verdedigt. “Het is onaanvaardbaar de speurders, die onder eed staan, ervan te beschuldigen dat ze het onderzoek gemanipuleerd hebben. Wat hier gisteren gezegd is, is onbeschrijflijk.” Van alle burgerlijke partijen die aan het woord kwamen kregen de speurders alvast een open doekje. Adrien Masset, advocaat van het Joods Museum, loofde de “graad van professionalisme” van de onderzoekers. Ook Dalne zei dat het onderzoek “minutieus verliep en niet betwist wordt”. Hij vroeg de jury enkel te kijken naar wat in het dossier zit.

“Als deze mensen het onderzoek gemanipuleerd zouden hebben, dan is dat strafbaar en moet men klacht indienen”, zei Masset. Hij wees er ook op dat hij in de vragen van Courtoy niets gehoord heeft over de valstrik waarin Nemmouche gelokt zou zijn toen hij op 30 mei 2014 in Marseille werd opgepakt. “De uitleg die Nemmouche ons al herhaaldelijk beloofde, hebben we nog altijd niet gekregen”, zei Dalne.

De advocaat riep in zijn commentaar iedereen die betrokken is op tot kalmte. “Sinds het begin van het proces lijkt het wel alsof we vergeten zijn dat er vier mensen omgekomen zijn”, zei Dalne. “We moeten naar de essentie gaan, en dus niet het proces voeren van de slachtoffers, niet dat van de speurders, niet dat van de getuigen.” Marc Libert, advocaat voor de familie-Riva, noemde het “een absoluut schandaal dat de verdediging van Nemmouche de herinnering aan de Riva’s bevuilt”.

bron: Belga