Bijna 800 spoorlopers gemeld in 2018

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal meldingen van spoorlopers is vorig jaar licht gedaald, voor het eerst in jaren. Met 768 officiële meldingen (meer dan twee per dag), vier doden en zes zwaargewonden, en gemiddeld 6 uur vertraging per dag, blijft de impact van spoorlopen wel heel groot. De cijfers werden vandaag bekendgemaakt bij de voorstelling van een proefproject met camera's en automatische waarschuwingen in Luik. Het aantal officiële meldingen van spoorlopers bereikte in 2017 een recordhoogte: 818. Vorig jaar daalde het aantal meldingen lichtjes, al zijn er gemiddeld nog altijd meer dan twee meldingen per dag, zo blijkt uit de cijfers van spoornetbeheerder Infrabel.

Ook de impact van spoorlopen blijft enorm. Vorig jaar kwamen vier mensen om het leven als gevolg van spoorlopen, en er vielen ook zes zwaargewonden. In 2017 was de balans nog zwaarder, met zeven doden en zeven zwaargewonden.

Er is ook een grote impact op de stiptheid: spoorlopen leidde vorig jaar tot 139.650 minuten vertraging voor het treinverkeer. Omgerekend is dat meer dan 6 uur vertraging per dag.

Net als in 2017 werden vorig jaar spoorlopers het vaakst gesignaleerd in Brussel, 122 keer. Ook in Antwerpen en Oost-Vlaanderen liepen er meer dan 100 meldingen binnen.

In totaal zijn er op het Belgische spoornet 53 "hotspots", plaatsen waar er regelmatig spoorlopers zijn. Infrabel neemt allerlei maatregelen om het fenomeen te bestrijden, zoals extra omheiningen en struikelmatten. Ook het proefproject in Luik, waarbij er waarschuwende boodschappen weerklinken wanneer spoorlopers worden gedetecteerd, past in dat kader.

bron: Belga