Banken kenden 4% meer nieuwe woonleningen toe in 2018

Banken kenden 4% meer nieuwe woonleningen toe in 2018
Belga / B. Doppagne

Vorig jaar werden bijna 253.000 hypothecaire kredieten afgesloten in ons land, de herfinancieringen niet meegerekend. Het aantal toegekende kredieten steeg zo met iets meer dan 4%. Daar tegenover staat een toegekend kredietbedrijf van bijna 34 miljard euro, een stijging van ongeveer 9%. Dat meldt bankenfederatie Febelfin.

Vooral in de tweede helft van het jaar trok de kredietverlening weer sterk aan. Dat is mede het gevolg van de hervorming van de registratierechten in Vlaanderen.

Lage rentevoeten 

“In combinatie met de nog steeds lage rentevoeten en de grotere vraag naar financiering van beleggingsvastgoed heeft dit een sterk ondersteunend effect gehad op de kredietaanvragen en de kredietverlening in 2018”, zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van BVK.

Het aantal kredietaanvragen (exclusief herfinancieringen) steeg met iets meer dan 6% tot ongeveer 356.000 kredietaanvragen. De aanvragen vertegenwoordigden een totaalbedrag van bijna 51,5 miljard euro.

Aankoopkredieten meest in trek 

Vooral de kredieten voor de aankoop van een woning namen toe (+7%). De bouwkredieten stegen met 3,2% en het aantal renovatiekredieten daalde 4,4%. De externe herfinancieringen, dus bij een andere bank, daalden vorig jaar verder, met bijna 18%. “Niettemin werden er in 2018 nog ruim 26.000 externe herfinancieringen verstrekt voor een totaal bedrag van 3,3 miljard euro.”

Het gemiddelde ontleende bedrag voor een Belgische woning steeg in het slotkwartaal tot 160.000 euro, de gemiddelde som voor een bouwkrediet klom naar ongeveer 172.000 euro. Het krediet voor de aankoop plus renovatie steeg sterk, tot meer dan 195.000 euro.