Meer dan veertig doden bij manifestaties tegen Maduro in Venezuela

Meer dan veertig doden bij manifestaties tegen Maduro in Venezuela
Meer dan veertig doden bij manifestaties tegen Maduro in Venezuela

Bij de protestmarsen van vorige week tegen het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn meer dan veertig mensen omgekomen en is een recordaantal gearresteerd. Dit heeft woordvoerder Rupert Colville van het Hoog VN-Commissariaat voor de Mensenrechten vandaag tegenover journalisten gezegd. Volgens de woordvoerder “heeft blijkbaar iets meer dan veertig mensen onder uiteenlopende omstandigheden de dood gevonden”. Meerdere plaatselijke ngo’s gewaagden maandag van 35 doden.

Minstens 26 mensen zijn tijdens de manifestaties door schoten van de veiligheidstroepen of van regeringsgezinde gewapende groepen om het leven gekomen, aldus Colville. De veiligheidstroepen hebben minstens nog vijf anderen gedood bij onwettige huiszoekingen in de armenwijken.

Onbekenden hebben in verband met plunderingen nog eens elf mensen omgebracht. Eén lid van de nationale garde zou eveneens het leven hebben verloren.

Vorige week zijn er bij het protest 850 mensen gearresteerd, van wie op 23 januari alleen al minstens 696 doorheen het hele Zuid-Amerikaanse land. Dit is het grootste aantal op één enkele dag sinds twintig jaar, weet de woordvoerder.

Bron: Belga