Vijf atypische werkruimtes in atypisch Antwerpen

PAKT Antwerpen

Werken in Antwerpen, dat is werken met één been in het verleden en het ander in de toekomst. Want de architectuur van de stad blikt graag terug op vervlogen tijden en steekt tegelijk een hand uit naar de toekomst. Die atypische aanpak is nergens beter zichtbaar dan in deze vijf unieke Antwerpse werkplekken.

Antwerpen-Centraal

Het treinstation is een van de meest iconische gebouwen van de Koekenstad. De combinatie tussen de monumentale inkomhal, de stalen draagstructuur en de moderne uitbouw blijft de architectuurprijzen aan elkaar rijgen. En verscholen in het oude gedeelte, uitkijkend op de reizigers, bevinden zich kantoorruimtes van Regus. De blikvanger daar is de Business Lounge, die een prachtige, statige hal inneemt. De ‘Antwerp Railway Station’ van Regus heeft twee privéwerkruimtes, vier vergaderzalen en een coworkingplek die je kan afhuren voor slechts een paar uur of langere periodes.

Comptoir Sucrier

Er zijn weinig gebouwen op het Antwerpse grondgebied waar de geschiedenis zich nog zo levendig toont als in de Comptoir Sucrier. De oude bakkerij en suikerfabriek werd recent omgebouwd tot een woonerf met appartementen en kantoren. De rustgevende binnentuin verbindt de verschillende functies van het bouwwerk, maar de echte blinkvangers zijn de authentieke elementen die het DNA van het gebouw bewaren. Dat vond ook het expertenpanel van de architectuurprijs ‘Schoonste Gebouw van Antwerpen’, die de Comptoir Sucrier drie jaar geleden tot winnaar uitriep.


PAKT

Hoe kan je een recent gerenoveerde buurt echt laten aanvoelen als een dorp te midden van een grootstad? Door er een levendig horeca- en zakencentrum in neer te planten, wist het team achter PAKT. De gebouwen in het centrum van het Groen Kwartier herbergen restaurants, koffiebars, fitnesszalen, een daktuin, maar ook kantoren. De ‘hotspot en hutsepot’ van ondernemers werken er in oude en immense fabriek­ruimtes en vinden aan hun voordeur de perfecte plek om te lunchen of te ontspannen na een lange werkdag.

Fort 5

Rond Antwerpen ligt een gordel van oude forten waarvan de bouw startte in 1859. De constructies werden voor het laatst intensief gebruikt tijdens WO II en sindsdien zoeken lokale overheden en ondernemers naar nieuwe bestemmingen voor de sites. Dat leidt tot interessante ideeën, zoals in Fort 5 in Edegem, waar een vergader- en coworkingcomplex uit de grond werd gestampt. BLWRK stelt de karakteristieke zalen van het fort open voor events, brainstormsessies en meetings. Dankzij zijn locatie aan de zuidrand van de stad is het ook een ideaal vluchtoord voor mensen die de Antwerpse verkeersdrukte beu zijn.

Stuivenberg

In het midden van de volkse wijk Seefhoek ligt het Stuivenbergziekenhuis, een imponerend complex van oude, statige gebouwen. Maar binnenkort krijgt de site een volledig andere invulling. Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen verhuist in 2020 grote delen van het ziekenhuis naar het nieuwe ZNA Cadix op Kop Spoor Noord. De vrijgekomen ruimte zal gerenoveerd worden tot een mix van woningen, zorgvoorzieningen, groene ruimte en kantoren. In de loop van dit jaar zal duidelijk worden hoe het project er definitief zal uitzien.