Shutdown kost VS 11 miljard dollar

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten gedurende meer dan een maand heeft de Amerikaanse economie 11 miljard dollar gekost, waarvan zowat 3 miljard dollar niet gerecupereerd zal kunnen worden. Dat meldt de begrotingsdienst van het Amerikaanse Congres (CBO). "Ten gevolge van de daling van de economische activiteit, meent het CBO dat het bruto binnenlands product (bbp) van het vierde kwartaal 3 miljard dollar lager uitkomt. In het eerste kwartaal van 2019 komt het bbp 8 miljard lager uit", klinkt het in een persbericht. Drie miljard dollar betekent ongeveer 0,02 procent van de raming van het bbp voor 2019, aldus het CBO.

"Naast de onderliggende effecten op de economie in het algemeen, zouden de gevolgen voor de individuele bedrijven en werknemers nog groter zijn", klinkt het. "Bepaalde bedrijven uit de privésector zullen hun inkomstenverlies nooit goedmaken."

"Hoewel het grootste deel van het verloren bbp tijdens het slotkwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar uiteindelijk gerecupereerd zal worden, denkt het CBO dat dat voor ongeveer 3 miljard niet het geval zal zijn", luidt het.

bron: Belga