Schauvliege voorziet 4 miljoen euro voor bedrijven die samen water besparen

Schauvliege voorziet 4 miljoen euro voor bedrijven die samen water besparen

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) maakt 4 miljoen euro vrij voor bedrijven die samenwerken om water te besparen. Wanneer minstens drie bedrijven de handen in mekaar slaan om zich beter te wapenen tegen de droogte, kunnen ze daarvoor tot en met 12 april projectsubsidies aanvragen bij de Vlaamse Milieumaatschappij. De voorbije zomer kreunde Vlaanderen onder de droogte, met alle gevolgen van dien voor de landbouw, de industrie, de scheepvaart,… Om Vlaanderen beter voor te bereiden op periodes van uitzonderlijke droogte, maakte de Vlaamse regering 4 miljoen euro vrij voor projecten die waterschaarste moeten helpen voorkomen.

Concreet kunnen bedrijven tot en met 12 april een voorstel indienen. Het moet wel gaan om een samenwerking tussen minstens drie bedrijven. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om bedrijven die beslissen om hun regenwater gezamenlijk op te vangen of een project dat de verzilting helpt tegengaan waardoor er meer zoet water beschikbaar blijft.

In mei wordt een eerste selectie gemaakt. Eind 2019 volgt een tweede selectie en worden de subsidies toegekend zodat de geselecteerde projecten vanaf januari 2020 van start kunnen gaan. De projecten moeten ten laatste eind 2024 gerealiseerd zijn.

Meer informatie over de procedure is terug te vinden op: www.vmm.be/water/proeftuinendroogte.

bron: Belga