Terugbetaling rookstopmedicatie wordt uitgebreid

Terugbetaling rookstopmedicatie wordt uitgebreid

Rookstopmedicatie wordt vanaf 1 februari beter terugbetaald. Rokers zullen dan minder betalen voor het starterspakket en kunnen meer dan twee terugbetaalde rookstoppogingen ondernemen. “Rookstopmedicatie kan mensen helpen om van hun verslaving af te geraken, maar de prijs schrikt sommigen af”, zo had minister van Volksgezondheid Maggie De Block eind december verklaard, bij de bekendmaking van de maatregel. “Door de terugbetaling te verbeteren, willen we die drempel zo veel mogelijk wegnemen.”

De minister stelt in een persbericht dat wie wil stoppen met roken, daar gemiddeld vijf tot zeven pogingen voor nodig heeft. In 2015 besliste ze al om twee behandelingen met rookstopmedicatie terug te betalen per persoon. Nu breidt ze dit uit naar drie behandelingen, die elke vijf jaar kunnen worden herhaald.

Vooraleer rokers toegang krijgen tot een volledige behandeling, moeten ze een behandeling van twee weken volgen om te testen of ze de medicatie goed verdragen. Voor dat starterspakket leggen ze nu 49,95 euro neer, volledig uit eigen zak. Vanaf 1 februari is dat nog 9,80 euro voor mensen met een voorkeursregeling, en 14,80 euro voor mensen zonder voorkeursregeling.

“Op die manier willen we de drempel om aan een rookstopbehandeling te beginnen zo laag mogelijk maken”, aldus De Block.

In 2017 kregen 14.761 mensen rookstopmedicatie voorgeschreven. In 2016 waren dat er 20.051.

bron: Belga