Ronde van San Juan - Fernando Gaviria sprint naar ritwinst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Fernando Gaviria (UAE Emirates) is de eerste leider in de 37e editie van de Ronde van San Juan (cat. 2.1). Na 159,1 kilometer van San Juan naar Pocito was de 24-jarige Colombiaan de snelste in een massasprint. De Italiaan Matteo Malucelli werd tweede, de Ier Sam Bennett derde. Remco Evenepoel liet zich bij zijn profdebuut meteen opmerken. Tot drie kilometer voor het einde nam hij het peloton op sleeptouw voor Deceuninck - Quick-Step.

De eerste etappe was grotendeels vlak, al kregen de renners vroeg in de wedstrijd de dubbele beklimming van de Alto de Las Vacas voorgeschoteld, en werd bij hoge temperaturen, boven de 30 graden, gereden. De obligate vlucht van de dag kwam al vroeg tot stand. Acht renners kozen het hazenpad en verzamelden een maximale bonus van 4:35. Spaans was de voertaal in de kopgroep met Pedro Gordillo, Gerardo Tivani, Willy Lucero, Emiliano Contreras, Victor Arroyo, Robert Mendez, Alessandro Ferreira en Daniel Zamora.

Op 70 kilometer waren de vluchters eraan voor de moeite, waarna de snelheid nog wat meer de hoogte in werd gejaagd, omdat er gevaar voor waaiervorming was. Evenepoel zette zich even op kop, kreeg Peter Sagan naast zich en het peloton ging op een lint, maar in stukken brak het niet. Wel vormde zich een nieuwe kopgroep. Cesar Paredes, Tiago Machado, Leandro Velardez, José Martinez en Maximiliano Navarrete trokken de laatste 20 kilometer in met een bonus van 30 seconden. Het waren vogels voor de kat, want het peloton was uit op een massasprint.

Op 4,2 kilometer werden de laatste vluchters gegrepen en ging het in rotvaart richting de meet, met Evenepoel op kop van het peloton, in dienst van sprinter Alvaro José Hodeg, die als vijfde zou finishen. Op zo'n drie kilometer namen Androni, BORA - hansgrohe en vervolgens Team Emirates het over. In de sprint stond geen maat op Gaviria, die in zijn eerste koers van het jaar zijn eerste zege boekte voor zijn nieuwe werkgever UAE Team Emirates.

Voor Gaviria is het het vierde dagsucces in de Argentijnse rittenkoers. Ook de voorbije twee jaar won hij de openingsetappe en in 2017 was hij ook de snelste in de vierde rit. UAE Emirates zit in het nieuwe seizoen al aan twee zeges. In de Tour Down Under liet Jasper Philipsen de ploeg al een eerste keer juichen.

.

bron: Belga