Kwart ‘groene’ auto’s tankt grijze stroom

Kwart 'groene' auto's tankt grijze stroom

Meer dan één op twee Belgen die vandaag hybride of elektrisch rijdt, laadt de batterij van zijn wagen niet op met groene stroom of staat daar niet bij stil. Dat schrijft Het Nieuwsblad zondag. Hoewel 91 procent van de Belgen die vandaag elektrisch of hybride rijdt dat vooral uit ecologische overwegingen doet, moet meer dan de helft van deze chauffeurs (56 procent) toegeven dat ze geen groene stroom ‘tanken’ of dat ze geen flauw idee hebben hoe hun elektriciteit wordt opgewekt. Net geen kwart van hen (24 procent) tankt zelfs ‘grijze’ stroom, opgewekt in vervuilende elektriciteitscentrales, blijkt uit een bevraging door iVox in opdracht van Volvo.
“Tenzij je een groenestroomcontract hebt gesloten, is het is niet altijd even makkelijk om te achterhalen waar je stroom effectief vandaan komt. Of welk deel van je elektriciteit groen is – dus uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en water – en hoeveel grijs, dus afkomstig uit steenkool, aardolie of kernenergie. Al wil ik er hier wel op wijzen dat kerncentrales een pak minder CO2 uitstoten”, zegt Mark Pecqueur, docent Autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool.
Los van de discussie welke energiebron te verkiezen is, benadrukt de autospecialist dat je de impact van de energiemix op de milieubalans van de elektrische of hybride auto niet mag onderschatten. In Polen bijvoorbeeld, wordt het merendeel van de energie opgewekt met bruinkool, “waardoor de reële CO2-uitstoot over de hele levenscyclus van een elektrische auto niet zo heel veel beter is dan die van de huidige generatie verbrandingsmotoren”.

bron: Belga