"Kijken of we toelage op vliegtickets kunnen invoeren"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Ik ga in Europa pleiten voor een toelage op vliegtickets." Dat zei Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) vandaag in Het Nieuws op VTM. "Ondertussen zullen we bekijken of we in Vlaanderen een beperkte bijdrage kunnen introduceren. Het kan echter niet de bedoeling zijn dat enkel mensen die centen hebben nog kunnen vliegen." "Spotgoedkope vliegtickets, dat is niet verantwoord", zei Schauvliege. "Ik ben ervan overtuigd dat we op Europees niveau naar een toelage op de tickets moeten gaan. Dat geld moet in een fonds worden gestort, dat kan worden gebruikt om projecten te subsidiëren waarmee de uitstoot naar beneden gaat."

Schauvliege herhaalde vandaag dat ze de klimaatbetogers als medestanders beschouwt. "Ik denk dat het niet goed is om te doen uitschijnen alsof die vele betogers tegen het beleid zijn. Het zijn geen tegenstanders, integendeel, het zijn medestanders. Wij voeren een klimaatbeleid en ik krijg daar veel weerstand voor, bijvoorbeeld als we beslissen om de autofiscaliteit te vergroenen. Ik zie hen dus als medestanders om nog meer maatregelen te nemen."

Zelf kiest ze er opnieuw voor om niet mee te stappen in de betoging. "Ik vind dat politici en ministers niet aan politieke recuperatie moeten doen en meelopen in zo'n klimaatmars."

bron: Belga