Politie telt 70.000 betogers op grootste klimaatmars ooit

Politie telt 70.000 betogers op grootste klimaatmars ooit
Belga / N. Maeterlinck

Zowat 70.000 mensen hebben deelgenomen aan de klimaatmars in Brussel. De betogers kwamen op straat om een ambitieus klimaatbeleid en een toekomst voor de volgende generaties te eisen. Er waren deze keer nog meer betogers dan tijdens de vorige klimaatmars, op 2 december. Toen telde de politie nog 65.000 deelnemers.

“De uitgeregende klimaatmars van Rise for Climate heeft aangetoond dat het klimaatdebat meer dan ooit leeft onder de Belgische bevolking.” Dat zeggen de organisatoren van de betoging.

“Tot twee dagen geleden vroegen we ons nog af wat te doen, indien het een flop zou worden. Er was zelfs bezorgdheid in de milieubeweging, omdat dit zo kort na de vorige mars kwam en waardoor weinig organisaties klaar leken om mee te organiseren. Er is gewoon een ongelooflijk momentum en dit is ook de verdienste van al het eerdere werk en de mobilisaties die hieraan zijn voorafgegaan”, vertelde een emotionele Karen Naessens van Rise for Climate.

Payback time

“Het is duidelijk dat politici met echte maatregelen over de streep zullen moeten komen om deze klimaatbetogers te overtuigen. De burgers beseffen dat ze op een kruispunt staan in de strijd voor het klimaat. Indien de politici ons nu nog niet gehoord hebben, dan zal het payback time worden met de verkiezingen”, verduidelijkt Naessens.

Jeugdbewegingen, families, ngo’s en verschillende organisaties waren aanwezig. Ook delegaties van de politieke partijen Groen, Ecolo, PS, sp.a en PTB-PVDA lieten zich opmerken.

Tussen de vele paraplu’s kleurden honderden vlaggen en spandoeken de menigte. Een bloemlezing van de origineelste slogans: ‘Joke Schauvliege is a joke’, ‘je kind groeit niet zo snel als de zee stijgt’, ‘de fauna of de iPhone?’ en ‘vadertje staat, red het klimaat’.

Volle treinen

De stoet begon aan het Noordstation en eindigde op het Luxemburgplein, waar een reeks speeches gepland stonden. In de omgeving van de Wetstraat was ook een protestactie aan de gang, waar nog eens honderden mensen aan deelnamen.

Spoorwegmaatschappij NMBS schat dat ongeveer 30.000 mensen de trein naar Brussel namen, en zette bijkomende treinen vanuit verschillende steden in. Met het extra aanbod waren er tussen 12.00 en 14.00 uur 50.000 zitplaatsen beschikbaar, dubbel zoveel als op een normale zondag. Vooral de treinen vanuit Antwerpen en Gent zaten rond de middag overvol.