Treinverkeer weer op schema na brandje in Brusselse noord-zuidas

Treinverkeer weer op schema na brandje in Brusselse noord-zuidas

De vertragingen ten gevolge van het brandje deze ochtend op de Brusselse noord-zuidas zijn zo goed als volledig weggewerkt. Dat zegt Frédéric Petit, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel, vandaag rond 16.00 uur. Het onderzoek naar het brandje, dat mogelijk werd aangestoken, loopt nog. Het treinverkeer werd vanochtend rond 9.45 uur onderbroken tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid door rookontwikkeling in een tunnelkoker ter hoogte van het station Brussel-Congres. Een uur later werden twee van de zes sporen vrijgegeven, rond de middag waren vier sporen beschikbaar.

Omdat de noord-zuidverbinding zo’n cruciaal onderdeel is van het spoorwegnet, waren de gevolgen lang voelbaar. Een resem treinen werd afgeschaft, voor de andere liepen de vertragingen op tot een uur. Sinds 16.00 uur verloopt het treinverkeer weer zo goed als normaal, aldus Petit.

De twee sporen in de tunnelkoker waar er brand was, blijven voorlopig onbruikbaar. Een werfkraan is er de beschadigde onderdelen aan het weghalen, waarna de schade kan worden ingeschat en de nodige herstellingen kunnen beginnen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel schade er is. Maar vier van de zes sporen zijn voldoende om het treinverkeer tijdens het weekend normaal te laten verlopen, zegt de Infrabel-woordvoerder.

Normaal zouden er dit weekend werkzaamheden plaatsvinden in een andere tunnelkoker dan die waar er brand was, maar die werken zijn uitgesteld.

Het onderzoek naar het incident loopt nog. Kwaad opzet is niet uitgesloten.

bron: Belga