Organisatie van Amerikaanse Staten vraagt bescherming voor interim-president Guaido

Organisatie van Amerikaanse Staten vraagt bescherming voor interim-president Guaido
Organisatie van Amerikaanse Staten vraagt bescherming voor interim-president Guaido

De Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft Venezuela opgeroepen om Juan Guaido te beschermen. De opposant en parlementsvoorzitter riep zichzelf woensdag uit tot interim-president, nadat het parlement de herverkiezing van president Nicolás Maduro onwettig noemde. De commissie meldde in een persbericht dat ze aan de Venezolaanse nationale instellingen heeft gevraagd om de rechten van Guaido – “de meest zichtbare figuur van de oppositie” – en van zijn familie te beschermen.

Guaido werd snel erkend als interim-president door de Verenigde Staten, Canada en de meeste Latijns-Amerikaanse landen. Hij heeft de Venezolanen opgeroepen om zich te mobiliseren tegen het regime van Maduro. De president legde op 10 januari de eed af.

De mensenrechtencommissie zei gisteren dat de opposant zich binnen de context van de zware politieke crisis in Venezuela in een zeer kwetsbare positie bevindt en het doelwit zou kunnen worden van aanslagen. Ze roept de autoriteiten dan ook op om zijn veiligheid en die van zijn familie te waarborgen.

Enkele uren eerder riep de commissie ook Maduro al op om de repressie tegen zijn tegenstanders te stoppen. Volgens de commissie vielen sinds het begin van de huidige crisis in Venezuela al 26 doden en tientallen gewonden. Er werden al 369 mensen opgepakt.

Vandaag wordt de crisis besproken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo als zijn Venezolaanse ambtsgenoot Jorge Arreaza zouden aan de vergadering deelnemen. Venezuela heeft vorig weekend de diplomatieke banden met de VS verbroken nadat president Donald Trump zijn steun had toegezegd aan Guaido.

Bron: Belga