Na zacht weekend weer aanvoer van koude, polaire lucht

Deze namiddag is het zwaarbewolkt tot betrokken maar vrij zacht met kans op af en toe wat lichte regen. De maxima liggen tussen 3 of 4 graden op de Ardense hoogten en 8 of 9 graden in het westen van het land. Deze avond en nacht perioden met matige regen. Ook daarna grotendeels zwaarbewolkt en enkele buien vanaf de Noordzee. Aan zee is op het einde van de nacht een donderslag niet uitgesloten. Op de Ardense hoogten kan er dan wat smeltende sneeuw vallen. Het blijft vrij zacht met minima tussen 2 en 6 graden. Dat meldt het KMI. Morgen is het wisselend tot zwaarbewolkt en erg wisselvallig. Een actieve buienzone trekt van west naar oost over het land. In het westen is een donderslag niet uitgesloten en hier en daar kan wat korrelhagel vallen. Na de middag krijgen de buien ten zuiden van Samber en Maas stilaan een winters karakter. In het westen wordt het dan tijdelijk droger met zelfs kans op een plaatselijke opklaring. De maxima liggen tussen 2 of 3 graden op de Ardense hoogten en 7 graden aan zee. Na de middag koelt het stilaan af.

Morgenavond en tijdens de nacht van morgen op maandag volgen de buien elkaar op. Ten zuiden van Samber en Maas worden dat buien van sneeuw die blijft liggen. De minima liggen tussen 0 graden op de Ardense hoogten en 3 of 4 graden in het westen. In het binnenland staat een matige tot vrij krachtig westenwind die later ruimt naar noordwest. In het westen wordt de wind vrij krachtig tot krachtig met rukwinden tot 80 km/u en aan zee zelfs zeer krachtig tot stormachtig met rukwinden tot 90 km/ u of meer.

Maandag trekt een erg actieve depressiekern van Nederland naar Duitsland en wordt er polaire lucht over onze streken aangevoerd. Het is dus wisselvallig met winterse buien en sneeuw in de Ardennen. In de loop van de namiddag wordt het stilaan droger vanaf het westen. Maxima van 0 graden op de Ardense hoogten tot 5 graden aan zee.

Dinsdag en woensdag bevinden we ons nog steeds in onstabiele lucht van polaire oorsprong. Hier en daar kunnen er nog enkele winterse buien vallen. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag trekt echter een meer actieve buienlijn over het land. In de Ardennen verwachten we bijkomende sneeuw. Maxima van 0 tot 5 graden en op de meeste plaatsen nachtvorst. Tijdens het tweede deel van de week en het volgende weekend nadert een volgend Atlantisch lagedrukgebied het Europese vasteland en verwachten we nieuwe perioden met regen of winterse buien.

bron: Belga