Voormalige adviseur Trump pleit onschuldig

Voormalige adviseur Trump pleit onschuldig
Voormalige adviseur Trump pleit onschuldig

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida heeft Roger Stone, voormalige adviseur van president Donald Trump, voorwaardelijk vrijgelaten. Dat melden diverse Amerikaanse media. Stone betaalde een borgsom van 250.000 dollar (219.000 euro) en pleit onschuldig. De 66-jarige Roger Stone werd vandaag gedagvaard. Speciaal aanklager Robert Mueller, belast met het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, klaagt hem onder meer aan voor belemmering van de rechtsgang, het afleggen van valse verklaringen en manipulatie van getuigen. Dat berichtten verscheidene Amerikaanse media.

Stone was in 2015 voor een korte tijd een adviseur binnen het campagneteam van Trump. Daarna bleef hij wel een informele raadgever van de huidige Republikeinse president. Hij wordt nu in totaal zeven aanklachten ten laste gelegd, waarvan één voor belemmering van de rechtsgang, vijf voor het afleggen van valse verklaringen en één voor manipulatie van getuigen.

Stone werd maandenlang geviseerd door Mueller in verband met fondsenwerving voor de campagne, maar ook over zijn vermeende banden met WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingscampagne in 2016 gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton had gelekt.

Stone pleit alvast onschuldig tegenover wat hij “politieke beschuldigingen” noemt. “Ik word ten onrechte beschuldigd van valse verklaringen. Ik pleit dus onschuldig… Ik denk dat het gaat om politieke vervolgingen”, verklaarde de voormalige adviseur van Trump.

Bron: Belga