Kabila verlaat het presidentiële kantoor de dag na de inhuldiging van Tshisekedi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het voormalige Congolese staatshoofd Joseph Kabila heeft het presidentiële kantoor in Kinshasa verlaten en plaats gemaakt voor zijn opvolger Félix Tshisekedi. Kabila en Tshisekedi voerden achter gesloten deuren nog een twee uur durend gesprek, liepen vervolgens de trappen van het presidentiële paleis af en omhelsden elkaar, voor het vertrek van de ex-president, die 18 jaar aan de macht was. Op vraag van de pers herhaalde de voormalige oppositieleider, die president werd, zijn belofte om de mensenrechten in het land te verbeteren met de bedoeling de gerechtelijke instanties hun werk te laten doen overeenkomstig de wet.

"Ik heb al een vergadering gepland van de Nationale Veiligheidsraad, waarin ik agentschappen zoals de ANR (nationale inlichtingendienst) zal integreren. Een van mijn eerste beslissingen zal zijn de illegale gevangenissen in het land te sluiten", verklaarde hij. De ANR wordt regelmatig beschuldigd van het heimelijk vasthouden van activisten en andere tegenstanders voor lange periodes.

Gisteren beloofde president Tshisekedi tijdens zijn inaugurele rede werk te maken van de vrijlating van politieke gevangenen. "De minister van Justitie is verantwoordelijk voor de registratie van alle politieke gevangenen, gewetensgevangenen of gelijkgestemden, op het hele grondgebied met het oog op hun vrijlating", verklaarde Tshisekedi.

"Het belang van de Congolezen zal mijn eerste zorg zijn", benadrukte hij, en gaf aan te zijn "geraakt" door de boodschap van de bevolking die hem vroeg om het devies van zijn vader, de historische oppositieleider Étienne Tshisekedi, te onthouden. De stichter van de Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS) overleed op 1 februari 2017 in Brussel, waar zijn lichaam nog steeds bewaard wordt.

"De bevolking zal mijn leidraad zijn tijdens de hele periode van mijn presidentschap", zei de nieuwe Congolese president. De 55-jarige Tshisekedi werd donderdag officieel de vijfde president van de Demoxratische Republiek Congo na het afleggen van de eed en het ontvangen van de symbolen van macht van zijn voorganger tijdens een ceremonie.

Dit is de eerste vreedzame overdracht van de macht sinds de onafhankelijkheid van de DRC in 1960.

Bron: Belga