Zweedse klimaatspijbelaarster Greta Thunberg noemt Belgische jongeren “helden”

Zweedse klimaatspijbelaarster Greta Thunberg noemt Belgische jongeren "helden"

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die als eerste begon met spijbelen voor het klimaat, reageert op Twitter op het succes van de derde editie van “spijbelen voor het klimaat” in Brussel. “Een Belgische journalist vertelde me net dat 35.000 studenten spijbelen in Brussel. Helden!”, reageert ze op Twitter. De 16-jarige Greta werd bekend door haar wekelijkse klimaatprotest voor het Zweedse parlement in Stockholm. Dat doet ze op vrijdag, wat betekent dat ze hiervoor spijbelt op school. Haar acties worden gekopieerd in verschillende landen, zoals Duitsland, Australië, Canada, en België.

Momenteel is ze in het Zwitserse Davos, waar het Wereld Economisch Forum (WEF) doorgaat. Politici en bedrijfsleiders bespreken er de grote sociale en economische problemen. Op de trein kwam ze daar een journalist van De Standaard tegen, die haar vertelde over het succes van de klimaatmars door jongeren in Brussel.

Thunberg kwam vandaag aan in Davos, na een treinrit van 65 uur en met een bordje “Schoolstaking voor het klimaat” in de hand. In een videoboodschap vroeg ze de aanwezigen van de bijeenkomst om hun economische doelstellingen opzij te zetten, en concrete actie te ondernemen om de opwarming van de aarde te stoppen. “Ik geloof geen seconde dat jullie de uitdaging aangaan”, klonk het daarin. “Maar ik ga het jullie toch vragen. Ik vraag jullie om mijn ongelijk te bewijzen, in het belang van uw kinderen, in het belang van uw kleinkinderen.”

Vrijdag zal ze in Davos ook mee debatteren over de klimaatverandering.

bron: Belga