Rechtbank Brussel – Drie relschoppers “Mars tegen Marrakesh” verschijnen voor rechter

Drie personen die opgepakt werden naar aanleiding van de “Mars tegen Marrakesh” die op 16 december plaatsvond in Brussel, verschijnen vandaag/donderdag voor de Brusselse correctionele rechtbank. Het gaat om twee mensen die zich tijdens de betoging tegen de politie zouden hebben verzet en een man die op Facebook gedreigd zou hebben met een aanslag op de VRT. De “Mars tegen Marrakesh” lokte ongeveer 5.500 betogers naar het Schumanplein. De betoging verliep eerst rustig, maar ontaardde later. Na de mars kwam het ter hoogte van de Wetstraat tussen het Berlaymont- en het Karel De Grotegebouw tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden onder meer met stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten.
De politie dreef de betogers uit elkaar met het waterkanon en veel traangas. Daarbij raakten vijf politieagenten gewond, en werd heel wat straatmeubilair vernield. Ook het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie raakte beschadigd. De politie pakte 90 mensen administratief op en 6 gerechtelijk.
Drie van die zes kregen na hun verhoor een rechtstreekse dagvaarding voor de zitting van de Nederlandstalige correctionele rechtbank op 24 januari. Het gaat om L.F., geboren in 1983, die de politie bekogeld zou hebben met projectielen, P.V., geboren in 1984, die pepperspray zou hebben gebruikt tegen een politieagent, en L.D., geboren in 1963, die in de nasleep van de betoging werd opgepakt omdat hij op Facebook gedreigd zou hebben met een aanslag op de VRT.
De drie andere personen, die eveneens opgepakt waren, werden na verhoor vrijgelaten, maar het onderzoek tegen hen loopt verder. Er werden ook een resem processen-verbaal tegen onbekenden opgemaakt. Ook die onderzoeken lopen verder.

bron: Belga